L’objectiu principal d’aquest projecte és millorar la comunicació de les persones amb autisme

La Fundació ONCE finançarà la posada en marxa d’un taller de musicoteràpia per a persones amb autisme i discapacitat intel·lectual de la Fundació Congost Autisme, una fundació ubicada a la Garriga (Barcelona) que treballa per millorar la qualitat de vida dels ciutadans amb trastorn de l’espectre de l’autisme i les seves famílies.

Segons indica l’entitat, l’objectiu del taller és estimular la creativitat i el creixement personal, tant individual com grupal, així com oferir oportunitats per a l’aprenentatge musical a les persones amb autisme, als que “comportarà beneficis molt significatius, tant quantitativa com qualitativament”.

“La musicoteràpia com a tècnica d’intervenció terapèutica incideix en la disminució de conductes problemàtiques i repetitives associades a l’autisme, millora la relació interpersonal amb els companys, familiars i professionals i estimula cognitiva i motriu als participants. La música, un llenguatge universal, es converteix en una eina ideal per a seguir un model de vida activa “, assegura Rebeca Sánchez, directora de la Fundació Congost Autisme.

Des d’aquesta perspectiva, el taller, que impartirà una especialista en pedagogia musical acompanyada per educadors coneixedors de l’autisme, s’estructurarà en sessions setmanals d’entre 45 minuts i una hora de durada, a les quals acudiran grups reduïts d’entre quatre i vuit persones.

En funció de les seves capacitats i interès per la música, els participants es distribuiran en tres grups: oients, solistes i músics. En tots ells, els professionals utilitzaran jocs i exercicis totalment inclusius per estimular l’expressió mitjançant estils musicals existents o mitjançant altres de nous i propis. Es serviran d’instruments convencionals i un altre tipus de material com pedres, culleres, pals o canyes.